Förbundsstyrelsen är Journalistförbundets högsta beslutande organ mellan kongresserna. Förbundsstyrelsens huvuduppgift är att styra de långsiktigt strategiska arbetet genom formulering av mål, fastställande av policybeslut, skapande av nödvändiga resurser och genom fortlöpande uppföljning av genomförda aktiviteter. Förbundsstyrelsen ansvarar för kontakten med alla medlemmar, klubbar, sektioner och intresseföreningar inom förbundet.
Journalistförbundets styrelse sammanträder 8-10 gånger per år. Varje möte är förberett med handlingar som kansliet bereder. Detta är dels årsbundet och dels betingat av vilka ärenden som är aktuella. Förbundsstyrelsen omhändertar också de uppdrag som kongressen beslutat om under mandatperioden. Avtalsrörelsen och andra principiella frågor är viktiga frågor som förbundsstyrelsen arbetar med. Som ledamot i förbundsstyrelsen är det viktigt och förstå sitt uppdrag som representant för alla medlemmar och kunna sätta sig in i hela förbundets verksamhet. Det är också viktigt att kunna göra omvärldsanalyser och förstå hur omvärlden påverkar Journalistförbundet och dess medlemmar.
Journalistförbundets verksamhet styrs också av en mängd lagar och förordningar. Förutom de egna stadgarna ska förbundet uppfylla lagkrav inom en rad olika områden. För att göra detta på ett professionellt sätt har förbundet ett kansli som också står för kontinuitet och specialkunskap inom förbundets verksamhetsområde. Kansliet utför det arbete förbundsstyrelsen beslutar om. Kansliets arbete leds av kanslichefen.