Digitalt källskydd

Att bevara skyddet och anonymiteten för tipsare och källor är något av det viktigaste som finns för journalister. Det hänger intimt ihop med det enda kapital journalistiken har – trovärdigheten. Och även om källskyddet är skyddat i grundlagen ställer det höga krav på den enskilde journalisten.

I dag räcker det inte med att gå runt knuten för att föra ett förtroligt samtal. En journalist måste veta hur man krypterar ett mejl, surfar anonymt och ringer utan att lämna spår. Få snabb koll genom att läsa vår checklista för digitalt källskydd eller handboken som vi tagit fram tillsammans med Internetstiftelsen, IIS.

Checklista för digitalt källskydd

En handbok – Digitalt källskydd – en introduktion är producerad i samarbete med Internetstiftelsen, IIS. Den publicerades i en andra upplaga 2016. Den är full av fallstudier, lösningar och konkreta tips på hur journalister och andra som hanterar känslig information kan värna anonymiteten. Det finns också bra tips på hur den som har känslig information att dela kan skydda sig själv.

Du lär dig:
• om risker och konsekvenser vid bristande digitalt källskydd
• att minimera risken att röja källor
• hur du hjälper informationslämnare
• använda internet och mobil kommunikation säkrare
• praktiska tips och intressanta fallstudier
• källskydd i sociala medier

Läs guiden gratis online eller beställa den i tryckt format från IIS

Seminarium: Vad behöver du göra för att skydda dina källor som journalist? 

Här kan du se ett seminarium där Anders Thoresson, expert på digitalt källskydd och ledamot i Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp, ger tips på vad redaktioner och enskilda journalister kan göra för att skydda källor digitalt. Från 11 februari 2020.

Senast ändrad 18 mars 2020