Som förbund jobbar vi ständigt med att sätta press på arbetsgivarna så att fler medlemmar får trygga anställningsformer. Grunden ska vara tillsvidareanställning. Men när ordinarie personal på medieföretagen runt om i landet ska vara ledig, då ska vikarier tas in för att säkra bemanningen.
Att ta en visstidsanställning är ofta ett kul och viktigt första steg in i branschen för många. Se till att du får prova på många olika typer av arbetsuppgifter, lär dig så mycket du kan av erfarna kollegor och försök påverka planeringen så att du verkligen får visa upp din kompetens.
Läs på innan du skriver på
Lagar och kollektivavtal gäller för alla som är anställda, alltså även för vikarier. Din lön ska ligga i nivå med likvärdiga medarbetare på företaget – oavsett om de är vikarier eller ej.
Som blivande vikarie behöver du till att börja med ha koll på:
- Rätt lönenivå
- Anställningsavtalet och villkoren
Dessa två och tio punkter till listar vi i våra Tolv tips för ett bra vikariat.
Gå igenom listan ovan, gärna innan du ens börjat söka dina jobb.
Tips: Kom med i vår nya vikarieförening!
Så funkar ett vikariat
När någon är frånvarande från arbetsplatsen, till exempel vid tjänstledighet, sjukdom, semester eller föräldraledighet, kan arbetsgivaren anställa dig som vikarie i den lediges ställe. Det ska då framgå av anställningsavtalet vem du vikarierar för. Detta är dock inget krav under sommarsemestrarna.
Om du sammanlagt varit anställd som vikarie i tre-fyra år kan din tjänst gå över till en tillsvidareanställning. Tiden och reglerna skiljer sig lite åt, beroende på vilken typ av företag du vikarierat på. Läs vad som gäller för dig här.
Företrädesrätt efter längre period
Att ha företrädesrätt till återanställning, eller i dagligt tal, vara inlasad, innebär inte att du automatiskt blir anställd eller har rätt att få en ledig tjänst, men däremot att du har företräde framför andra intresserade som inte har jobbat lika länge som du. Läs mer om företrädesrätt här.