Innan du börjar

Att lyckas som frilans handlar inte bara om hur bra du är på att fota, göra research eller undertexta. Redan innan du börjar är det viktigt att du förbereder dig och fattar rätt beslut utifrån just dina förutsättningar. 

Att veta hur det kommer att gå för dig som frilans innan du testat är svårt. Men det finns ändå några saker du bör ha klart för dig innan du drar igång.  

 

Få koll på din ekonomiska situation  

Här gäller det enkelt att göra en kalkyl – både över hur mycket pengar du behöver dra in varje månad och vad som skulle hända om du har en eller kanske ännu fler tuffa månader med få insålda uppdrag. Andra saker som är bra att ta med i beräkningen är om du till exempel har ett annat jobb att falla tillbaka på eller om frilansandet skulle bli din enda inkomst. Har du stora fasta kostnader eller bor du till exempel riktigt billigt påverkar också hur du bör lägga upp dina frilansplaner.  

 

Är frilansandet en bisyssla eller ett heltidsjobb? 

Det är stor skillnad att frilansa någon gång då och då eller att ha den som enda sätt att försörja sig på. Det är bra att bestämma sig redan innan i ungefär hur stor omfattning du tänkt dig att frilansa. Det kan vara lättare att komma igång på allvar om man bestämmer sig för att det här är det enda man ska göra. 

 

Bestäm en provperiod 

Är man helt ny i branschen kan det ta ett tag att hitta uppdragsgivare. Går det riktigt trögt är det kanske lätt att ge upp och börja leta efter anställningar. Men utifrån din ekonomiska kalkyl är det bra om du bestämmer dig för en provperiod. Den får gärna vara några månader så att du hinner få upp farten. Detta gäller speciellt för dig som vill testa att frilansa på heltid.  

 

Väl företagsform

När du funderat klart på de här tre sakerna ovan har du något att förhålla dig till. Du vet hur mycket du kan jobba varje vecka och du vet hur mycket pengar du behöver dra in. Du har också gjort en mer långsiktig plan för hur länge du ska prova. Nu är det dags att bestämma dig i vilken form du ska frilansa. Läs mer om det om det här

 

Trygg även som frilans

Det också mycket viktigt att du ser över tryggheten för dig och ditt företag. Vad händer till exempel om du blir långvarigt sjuk eller om du råkar hälla kaffe i din dator? Som företagare är du inte skyddad på samma sätt som om du vore anställd. Läs mer om försäkringar och pension här

 

Fokusera på rätt saker

Till sist några ord om vad du inte behöver göra innan du dragit igång. Att starta eget som frilansjournalist är inte samma sak som att starta ett eget företag som säljer paraplyer eller lanserar en ny sorts läsk. I de fallen kan reklam, design och andra saker som har att göra med marknadsföring väldigt viktiga. Självklart behöver du göra dig känd hos uppdragsgivare, men du kommer inte att lyckas bättre som frilans för att ditt företag heter något flashigt eller att du gör en reklamkampanj för ditt företag som sådant. Det är du, din kunskap och dina idéer som är din främsta konkurrensfördel. Det är alltså där du behöver lägga ditt fokus. 

 

Senast ändrad 11 mars 2024