Dags att kandidera och nominera

Publicerad 26 juni 2024

I mars nästa år är det dags för Journalistförbundet att ha kongress. Men hur är det egentligen att vara ombud? Vi har pratat med tre medlemmar som varit med tidigare och bett dem berätta om sina erfarenheter. 

Björn Hellström

Björn Hellström, frilans

Ombud vid kongressen 2021

Varför ska man ställa upp i ombudsvalet till Journalistförbundets nästa kongress

– För att det är en ynnest att få möjlighet att driva frågor som kan förbättra situationen för journalister. Kongressen är det högsta beslutande organet i Journalistförbundet och ”Gud” när det gäller vad som ska ske de kommande tre åren. Det som beslutas på kongressen stannar inte på kongressen, det genomförs!

Vilka frågor tycker du är viktigast att förbundet driver just nu? 

– Som frilans tycker jag att arvodesfrågan är den viktigaste vi har. Alla undersökningar visar att arvodena sjunkit under många år. Tätt knuten till arvodena är upphovsrättsfrågan där fulavtal i praktiken minskar arvodena. De måste upp högre upp på agendan i förbundet och inte bara hos Frilans Riks.

Vilket är ditt bästa kongressminne? 

Jag var med 2021 och bara känslan av att få vara med i de inre kretsarna där förbundets framtid beslutas var oerhört spännande, även om det förstås var mycket allvar. Det var också en ynnest att få se hur demokrati fungerar i praktiken och upplyftande att se människor samarbeta för att förbättra alla journalisters villkor.

 

David Hylander

David Hylander, Dagens Industri

Ombud vid kongressen 2021

Varför ska man ställa upp i ombudsvalet till Journalistförbundets nästa kongress? 

Ett fackförbund måste byggas från botten uppåt. Kongressen ger makten till oss som finns ute i arbetsplatsklubbarna att avgöra hur Journalistförbundet ska ställa sig i de frågor som är viktiga för våra medlemmar, och för oss som facklig organisation. Om man tror på idén om facklig medlemsdemokrati är livfulla, självständiga kongresser en nödvändighet. På ett personligt plan är det mäktigt och upplyftande att få samlas med en massa andra fackliga, som bryr sig om samma saker som man själv brinner för.

Vilka frågor tycker du är viktigast att förbundet driver just nu? 

Att vi kämpar för anställningstrygghet och löner är alltid viktigast. Tyvärr gick vi bort oss i frågan om las-uppgörelsen, men det gör det bara än viktigare att vi nu med kraft kräver trygga anställningar för både nya och gamla journalister. Vi får inte heller glömma bort att våra medlemmar fått historiska reallönesänkningar de senaste åren. Hur ska vi kunna gräva oss upp ur det hålet? En fråga som vi måste börja tänka på är de nya AI-verktygens effekter. De kommer sannolikt att leda till betydande produktivitetsvinster på våra reaktioner, och resultatet av det får inte bara bli högre lönsamhet och färre journalistjobb. Vårt krav måste vara att ökad produktivitet kommer de anställda till del, i form av antingen lönelyft eller sänkt arbetstid.

Vilket är ditt bästa kongressminne? 

Min första och enda kongress hittills satt jag hemma framför datorn med feber – det gav tyvärr inte så värst fina minnen. Så jag ser desto mer fram emot nästa års kongress!


 

Victoria Banozic, TV4

Ombud på kongressen 2021

Varför ska man ställa upp i ombudsvalet till Journalistförbundets nästa kongress?

Först och främst är det viktigt att vi tillsammans bestämmer den riktning vi vill att vårt förbund ska gå mot. Men sedan är det också en fantastisk mötesplats för att träffa andra fackklubbar. Att utbyta erfarenheter och dela framgångar och bakslag gör att man känner sig mindre ensam.

Vilka frågor tycker du är viktigast att förbundet driver just nu? 

Både frågor om lön och arbetstider anser jag vara viktiga.

Vilket är ditt bästa kongressminne? 

Jag har bara varit på en kongress, så jag får nog passa på den frågan. Tycker det var allmänt intressant, lärorikt och trevligt, men har ingen bra anekdot att berätta dessvärre. 

Senast ändrad 26 juni 2024