Under många år minskade efterfrågan på journalister, till viss del beroende på den digitala och tekniska utvecklingen. Många mediehus drog ner på antalet tjänster och många journalister som jobbat länge i branschen blev av med sina jobb.
Men! På senare tid har det hänt något. Man talar faktiskt till och med om en "journalistbrist". Den kan bero på många saker, som till exempel att färre personer utbildar sig till journalister och att många som varit länge i branschen gått över till angränsande branscher.
Det är nu vi i Journalistförbundet verkligen hoppas att företagen satsar mer på trygga och fasta jobb, och att så kallade utlasningar blir mindre vanligt.
Digitaliseringen utvecklar yrkesrollen
Digitaliseringen gör att journalistrollen utvecklas, vilket är spännande. Den klassiska titeln ”journalist” breddas och en massa nya typer av journalistiska tjänster dyker upp på marknaden. Tjänster som kanske inte ännu registreras som journalistiska i statistiken. Vi i Journalistförbundet vill välkomna alla som på något sätt jobbar journalistiskt, och har öppnat upp våra medlemskriterier mer på sistone. Det finns många av våra medlemmar som inte har titeln ”journalist”, men som ändå utför ett journalistiskt jobb. Klart de tillhör vår gemenskap!
Tankesmedjan Futurion släppte 2017 rapporten ”Framtidens färdigheter”, som bland annat lyfter vilka kompetenser som kommer behövas i framtiden och hur digitaliseringen förändrar arbetslivet. Robotar och automatisering kommer att ta över våra mer repetetiva arbetsuppgifter medan vi människor kommer kunna satsa mer på att vara … mänskliga. Arbetsmarknaden förändras snabbare än någonsin, och av de små som börjar skolan idag kommer 65 procent ha jobbtitlar som inte finns idag.
Medieföretagen kommer behöva vara duktiga på att kompetensutveckla sin personal. Taktiken ”ut med det gamla, in med det nya” kommer inte funka i längden vad det gäller personalpolitiken. Detta lyfter vi som förbund också fram i våra kollektivavtal och kommunikation.
Ny kompetens eftertraktad
Är du nyutbildad student? Då är du het! Du kan både journalistiken och har den senaste tekniska kompetensen – som många medieföretag är i desperat behov av. Tänk på det, och unna dig att låta dina första steg ut på arbetsmarknaden vara självsäkra och stadiga.
Ett stort problem i vår bransch är de fasta jobben är sällsynta, medan företagen fortsätter erbjuda kortare kontrakt. Som fackförbund jobbar vi förstås hårt med att göra anställningarna tryggare, ofta ner på individnivå med hjälp av alla våra duktiga förtroendevalda ute på företagen.
Det finns många lediga journalistjobb, och även om de inte är fasta, så är de en väg in i branschen. Under de senaste åren har antalet journalister som utbildats gått ner. Medieföretag runt om i landet har faktiskt haft svårt att få tag på sommarvikarier, och ibland fått ta in pensionerade journalister eller personer utan journalistutbildning. Så just nu ser det faktiskt rätt ljust ut för de som söker sommarjobb!
Våga begära skälig lön
I början av året är det deadline för ansökan till många av sommarvikariaten. Det är ju ofta de som kan leda dig vidare i karriären. Så ta chansen – sök! Kom ihåg: du är värdefull och sitter inne på kompetens som medieföretagen behöver. Dessutom vill du gärna visa framfötterna och kommer att jobba hårt.
Som fackförbund säger vi förstås: se till att få en skälig lön och kom ihåg att du enligt lag ska ha en rimlig arbetsbelastning. Och kolla alltid alltid alltid lönenivån på företaget du ska jobba på. Det kan skilja stort mellan olika företag, så kontakta den lokala fackklubben eller hör av dig direkt till oss. Du kan läsa mer i våra Tolv tips för ett bra vikariat.