Foto: Journalistförbundet

Söka journalistjobb

Vem är du och vad vill du? Om du vet det är du redan en bra bit på väg mot drömjobbet. Här är 5 tips för framgång i sökandet.

1. Starta en egen grupp

Gå med i jobbtips-grupper på Facebook. Och varför inte starta en själv? Du kan till exempel adda dina klasskompisar och andra i branschen som är i jobbsökarsvängen.

I början av karriären handlar det ofta om kortare anställningar. Ni alla i gruppen kommer på ett eller annat sätt vara konkurrenter om jobben, men de journalistjobb man inte absolut vill hålla för sig själv kan man ju gladeligen dela med sig av till andra. Tillsammans hjälps ni åt att hålla koll på vilka tjänster som dyker upp.

2. Var vill du jobba?

Gå inte och vänta på att ditt drömjobb bara ska dyka upp och bita dig i näsan. Var vill du helst av allt jobba? Ta reda på exakt vad som krävs och jobba dig steg för steg närmare ditt mål. Även om drömjobbet inte ligger ute på marknaden kan du göra tydligt för det aktuella företaget att du vill jobba där och visa upp att du har vad som krävs.

Jobba dig steg för steg närmare drömjobbet

3. Vem är du?

Du kanske vet vem du är, och vad du vill – men hur tydlig är du med det? Gå igenom allt ifrån cv och personligt brev till hur du kommunicerar med rekryteringsansvariga. Gör en analys och se vad du kan förändra för att skapa en mer sann och tydlig bild.

Rensa bort det som gör intrycket spretigt och spetsa till det som förstärker det du vill lyfta upp. Och glöm för sjutton inte dina sociala medier-konton!

4. Recept på en vinnande ansökan

Ditt personliga brev ska säga mer om vem du är som journalist än vem du är privat. Ta fasta på vad som efterfrågas i annonsen, så att rekryterarna verkligen får svar på om du är typen de är ute efter.

Besvara alltid frågan om varför just du skulle passa bra för det aktuella jobbet. Är du ”hungrig och stresstålig”? Även om det är precis vad företagen vill att du ska vara, så kan du använda mindre slitna – och mer övertygande – ord.

Ta fasta på vad som efterfrågas i annonsen

Cv:t ska vara tydligt och kort men ändå så matigt det kan bli. Övrig arbetslivserfarenhet är jättebra, men om du vill kan du lägga den för sig. Intressen och specialkunskaper behöver inte vara med i det personliga brevet, utan kan räknas upp i cv:t.

Du som ännu inte har ett så fett cv: se till att alla typer av utbildningar, praktik och jobb finns med – och var riktigt noga med att hitta bra referenspersoner. Om du har kunskaper i något särskilt program ska du ange det. Och om du har körkort eller extra språkkunskaper. Att skicka med lättillgängliga arbetsprover är inte heller fel. Du kan även fixa en enkel hemsida där du presenterar dig och visar upp vad du gjort.

5. Tänk smalt

Som journaliststudent får man ofta höra att det är viktigt att kunna tänka brett när man ska söka jobb. Till exempel ska man kunna tänka sig att jobba inom ett brett geografiskt område, inom många olika ämnen och flera olika typer av medier. Men att tänka smalt kan också vara det som gör att du hittar det rätta jobbet!

Gör din grej och våga lita på din egen kompetens

Odla dina specialintressen och -kompetenser. Är du sedan barnsben en passionerad hästälskare – kör på det. Kan du något särskilt språk eller märker du att du är riktigt duktig på ett visst produktionstekniskt moment – kör på det. Se till att lära dig ännu mer, dokumentera dina kunskaper och skriv in det i cv:t. Är du engagerad i en viktig samhällsfråga – gör din röst hörd genom att skriva debattartiklar, blogginlägg och egna reportage. Gör din grej och våga lita på din egen kompetens.

Häst.

 

Senast ändrad 1 april 2020