Hitta jobb – kollegornas råd

Hur ska man tänka när man börjar söka jobb? Vi har frågat sex personer som är verksamma i branschen om deras bästa framgångstips. Håll till godo!

Nathalie Mark

Nathalie Mark, redaktionschef, Baaam och Frida:

– Mitt bästa tips är att våga testa olika typer av jobb inom olika områden, eftersom det inte är säkert att det du tänker dig att du vill jobba med är det som passar dig bäst. Så våga hoppa på chanser som dyker upp och se vart det tar dig. Skulle du inte trivas kan du ju alltid bara sluta, det är faktiskt inte svårare än så.

Erik Wisterberg
Foto: Jonas de Lange

Erik Wisterberg, reporter, Breakit.se:

– Försök att hitta några uppslag som du lägger extra mycket kärlek och kraft på, så att resultatet blir det allra bästa som publicerats om saken i Sverige. Det kan du göra både som frilans och anställd. På så sätt bygger du upp en portfolio med riktigt vassa knäck som du kan visa upp när du söker ditt nästa jobb. Det är så oerhört mycket mer värt än hundratals snabba artiklar som ingen minns.

– Se till att bli riktigt, riktigt, bra på något som gör att du sticker ut från mängden. Själv har jag nischat mig mot affärsjournalistik, vilket har fungerat väl för min del. Om jag var på väg ut i arbetslivet i dag skulle jag nog satsa på att bli riktigt vass på att berätta via, och producera, rörlig bild för nätet.

Lasse Angantyr

Lasse Angantyr, reporter, Lantbruksnytt:

– Ge aldrig upp, det finns alltid jobb att hitta. Men jobben kommer nog inte att dimpa ner i knät på dig. Ibland kanske du måste flytta för att få det där jobbet du vill ha. Men den som kämpar på och gör ett gott jobb kommer nog alltid att hitta jobb. Oftast är det kul under tiden också.

Emma Bouvin
Foto: DN

Emma Bouvin, reporter, Dagens Nyheter:

– Jag tror att man ska ligga på och försöka sälja in sig själv även om det kan kännas jobbigt (det tyckte jag i alla fall, är egentligen ganska introvert). Redaktioner får ofta många arbetsansökningar och då gäller det att synas i flödet.

– När jag sökte mitt första jobb skrev jag ansökan som en artikel och redigerade den som en tidningssida. Det funkade då (2004), personalchefen skrockade åt detta när jag ringde och kollade att ansökan hade kommit fram.

– Ett annat av mina första jobb fick jag genom att i flera månaders tid höra av mig en gång i veckan. Till sist sa chefen ”du behöver inte känna att du måste höra av dig HELA TIDEN” men en vecka senare erbjöds jag ett jobb utan att de ens hade träffat mig.

Joakim Holfve

Joakim Holfve, produktchef, Aller media:

– Det absolut viktigaste för att lyckas i branschen, oavsett bransch egentligen, är rätt attityd – och lagom mycket tålamod. Skills och specifika kunskaper kan man lära sig men attityd är svårare att förändra. Om du, som nyanställd eller arbetssökande, går in med en positiv inställning och en vilja att lära sig och vilja att jobba så kommer du lyckas mångfalt bättre än någon med sämre attityd – även om den personen kanske har kunskaper och erfarenheter som du inte har, än.

– Jag skulle också råda till tålamod – men lagom mycket tålamod. Det tar tid att lära sig och förstå hur branschen fungerar och hur man bäst rör sig i den – men det gäller också att själv vilja förändra sin tillvaro. Om något inte fungerar eller du identifierar förbättringspotential – sitt inte och vänta på att någon annan ska göra det, driv på förändringsarbetet själv och föreslå bättre lösningar. Det i sin tur kommer inte bara ge resultat, det kommer också ge en skjuts i karriären.

Saffi Yucel

Saffi Yucel, reporter, P4 Malmöhus:

– De första åren får man vara beredd på att hoppa runt på korta vikariat, och göra jobben de andra på redaktionen inte vill göra. Det kan vara tärande. Men glöm då inte att efter hundåren blir det bättre! Du har skaffat erfarenhet och är i arbetsgivarens ögon ett mer självklart val än den som är helt ny och grön. Det här innebär att även du med tiden vågar lyfta de förväntningar DU har på arbetsgivaren. För att komma dit bör du ta för dig, komma med egna idéer, våga dig på det svåra och ha en positiv inställning till jobbet. För du älskar väl journalistiken? Om inte kan du strunta i det redan nu, du lär nämligen inte överleva hundåren.

– Viktigt är också att våga röra sig mellan olika arbetsplatser, även om du får förlängt där du är. Du blir nämligen mindre sårbar ju fler ställen du varit på. På det sättet bygger du upp ett kontaktnät, och det ger dessutom absolut bäst löneutveckling.

Senast ändrad 1 april 2020