Varje år utlyser Journalistförbundet en rad olika stipendier – allt från språk till sådana som handlar om kreativitet eller kompetensutveckling. Alla kan inte få stipendium, men det är en hel del som faller bort i onödan.
– Ja. Det är tyvärr många som vi inte kan ta upp för övervägande eftersom de inte uppfyller de krav vi har. Så det allra viktigast är att läsa stipendiesidan ordentligt och kolla sidan där vi samlat svaren på de vanligaste mer allmänna frågorna, säger Justus Bennet som jobbar med stipendier på förbundskansliet.
Finns det något speciellt man ska tänka på innan man söker språkstipendium?
– Tyvärr finns det en del som överskattar sina språkkunskaper, vilket gör det svårt för dem att hänga med om de skulle komma med på språkkurserna. Är man osäker kan man testa vilken nivå man egentligen ligger på, det finns flera olika tester på nätet hos universitet och studieförbund till exempel.
När det gäller stipendierna för utbildning och kompetensutveckling är det viktigt att förstå att pengarna ska användas till just de två sakerna och inget annat. Det betyder att man inte beviljas pengar för inkomstbortfall eller kan få traktamente. Om vi skulle bevilja det så blir stipendierna skattepliktiga vilket de inte är idag.
– Vi har också en del ansökningar som egentligen snarare är reportageresor och det kan vi inte bevilja. Tanken är inte heller att man ska resa runt till olika orter utan stipendiet ska täcka något som sker på ett ställe.
Har du några tips när det gäller kreativitetsstipendierna?
– Att det här ska vara inriktat på just kreativitet, inte rekreation. En del skriver i sina ansökningar att de varit sjuka eller behöver vila upp sig, men det är inte riktigt det stipendiet handlar om. Även här gäller reglerna att pengarna inte får användas till reportageresor.
Har du något avslutande tips?
– Ja, kontakta gärna oss om ni är osäkra. Det är bättre att ni frågar än att ni skickar in en dålig ansökan. Det finns också en genusaspekt: många kvinnor skickar in ansökningar där de försöker dra ner på kostnaderna genom att bo och resa så billigt som möjligt. Men ansökningar med låga summor påverkar inte chansen att få stipendium, utan det är bättre att uppge realistiska kostnader.