Smal eller bred inrikting
Ska man satsa vitt och brett eller rikta in sig på något särskilt? Den frågan återkommer ofta. Och svaret ligger hos dig själv – du väljer. Här är tre vägar till specialisering.
Skaffa praktikplats
Ordet ”praktikplats” kan lätt skapa oro hos journaliststudenter. Men om du bara ser till att få koll på läget från början kan du minska en hel del av stressen.
Stressa lagom
Under första tiden på jobbet eller praktiken får du med stor säkerhet vara med om både positiv och negativ stress. Och med lite medvetenhet kan du ta kommandot.
Kartlägg ditt nätverk
Kontakter är alltid bra att ha. Och, även om du kanske inte tror det, så har du redan många. Det gäller bara att få upp ögonen för vilka de är. Inventera ditt nätverk, så får du en bra överblick.
Trovärdig som journalist
Ny i branschen? De yrkesetiska reglerna ger ett bra stöd, och stärker din trovärdighet som journalist.
8 steg till snyggt CV
Ditt CV ska gå snabbt och lätt att läsa, men samtidigt se lagom matigt ut. Det är inga konstigheter egentligen. Här är en liten checklista för att CV:t ska funka bra.
Studentens spar-ABC
Studentlivet brukar innebära ett magert bankkonto under många år, men med denna långa lista med spar-tips kanske ditt konto kan bli lite fetare ändå.
Maxa jobbchanserna direkt
Vill du stå på startlinjen på en gång? Här kommer några heta tips för hur du blir redo för att snabbt ta dig in i journalistbranschen.
Så hittar du jobben
Lediga jobb – var finns de? Finns de? Jodå! Vi träffade Fredrika Björklund och Tomas Svärdh på Arbetsförmedlingen Kultur Media för att få lite tips.
Olika vägar till jobb
Vägen till drömjobbet är inte alltid spikrak. Det kan bli genvägar, skenvägar och omvägar. Men det ordnar sig! Här kommer lite tips om olika vägar till jobb.
Så imponerar du på första jobbet
Första jobbet efter utbildningen! Hur sjutton ska du lyckas imponera fast du är helt grön i branschen? Det handlar om idéer, idéer, idéer. Och så måste du vara påläst och lära dig hur chefen tänker.
Första löneförhandlingen
Dags för första löneförhandlingen? Förbered dig väl så har du god chans att få ett bra resultat!
Jobbintervju
Katarina Schulz, personalredaktör på Ekot, berättar om hur hon tänker när hon intervjuar blivande kollegor.
Så får du jobb på kvällstidning
Är du en ensamvarg? Då skulle du inte passa på Aftonbladet, enligt stabschefen. Är du däremot en nyfiken humanist med teknikkunskaper ligger du bra till för ett jobb – via bemanningsbolaget.
Så får du jobb på radio
På SR Ekot jobbar 220 fast anställda journalister och runt 80 vikarier. Titt som tätt dyker det faktiskt upp lediga jobb, och den som har vissa specialkunskaper ligger bra till.
A-kassan – ett viktigt skyddsnät
Det finns många otrygga anställningar, men facket är med och gör arbetsmarknaden tryggare. Och när du är mellan jobb ser a-kassan till att du klarar dig ekonomiskt. Så se till att ha ett ordentligt skyddsnät!
Digital kompetens
Fyll på med rätt digitala kunskaper så blir du en oumbärlig tillgång på redaktionen. Hugo Ewald berättar mer om hur han gjorde det. Ledtråd: Det krävs ett visst mått av nördighet.
Hitta boende i Stockholm
I början av karriären kan man behöva flytta för att få jobb. Och går lasset till en större stad som Stockholm kan det vara minst lika svårt att få bostad som att få ett jobb. Men de finns där, både bostäderna och jobben. Missa inte vår kommunikatör Saras tipslista!
Hitta jobb – kollegornas råd
Hur ska man tänka när man börjar söka jobb? Vi har frågat sex personer som är verksamma i branschen om deras bästa framgångstips. Håll till godo!
Kollektivavtal ger mer
Har företaget som du söker jobb på kollektivavtal? Inte? Då måste du ta rejäl höjd i löneförhandlingen för att väga upp skillnaden. Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK, förklarar varför.
Rapport från "vikariesvängen"
Per Rinaldo har testat den så kallade vikariesvängen ett tag nu, och har redan hunnit lära sig en hel del på vägen. Här delar han med sig av sina erfarenheter.
Råd för nybörjare
Förbered dig på att träffa statsministern, ta inga förnedrande uppdrag, bli snabbast på att kolla sociala medier och lita på din magkänsla. Vi bad fyra journalister om tips för nybörjare, här är svaren.
Söka journalistjobb
Vem är du och vad vill du? Om du vet det är du redan en bra bit på väg mot drömjobbet. Här är 5 tips för framgång i sökandet.
Rätt lön på nya jobbet
Det kan vara svårt att veta vad du ska begära i lön. Men det är viktigt att du lägger krut redan på din första löneförhandling. Nyckeln är att tro på dig själv och vara väl förberedd.
Löneförhandling? Peppa med proffsen!
Dags för anställningsintervju? Då kan du höra av dig till Journalistförbundet för att snacka taktik och få koll på rätt lönenivå. Kolla in ombudsman Anna Häggbloms proffstips!