Innan du skriver på: Checklista

1. Lönenivå

En lön bestäms utifrån många olika kriterier, men lönenivån på just det företag du är anställd på är avgörande. Du ska inte diskrimineras om du är vikarie, utan ska ha lön i nivå med likvärdiga kollegor på bemanningsföretaget. Det finns även skäl att titta på lönenivån på kundföretaget du kommer vara placerad hos.

Du har ansvar för – och rätt till – att informera dig om lönenivån innan du skriver på kontraktet. En för låg lön kan hänga med länge, och försämrar förhandlingsläget för både dig själv och dina kollegor. Så slarva inte med lönen, det är verkligen värt att lägga några extra timmar och lite extra energi på att få upp den när du ska börja nytt jobb.

Så hör av dig till journalistklubben på bemanningsföretaget! De har koll på nivån. Du hittar kontaktuppgifter i platsannonsen eller genom att kontakta Journalistförbundet. Det sistnämnda bör du även göra om det inte finns någon klubb.

2. Fast månadslön

Lönen på ditt kontrakt kan anges på lite olika sätt beroende på var du jobbar. Det kan vara enbart garantilönen som står på kontraktet, eller garantilön + prestationslön. Eller så kan du komma överens med företaget om att du får en fast summa varje månad så länge du är utplacerad på heltid. Du kan ta hjälp av Journalistförbundet Rådgivning att räkna på det om du vill.

3. Anställningsform

I bemanningsavtalet finns fyra anställningsformer, läs mer om dem här.

4. Titel/arbetsuppgifter

Om arbetsgivaren till exempel anställer dig som ”reporter”, men du har fler kompetenser, kan du missa/slippa vissa utbokningar. Fundera över hur du vill ha det.

5. Arbetsort

Se till att ha koll på var bemanningsföretagets kundföretag har sin verksamhet, och hur långt du kan behöva resa till dina uppdrag. Om risken för långa resor till/från jobbet är stor kan du till exempel behöva förhandla om vad som ska räknas som arbetstid.

6. Uppsägningstid

Vid ett sommarvikariat brukar anställningen helt enkelt gälla från ett datum till ett annat. Men så här lyder de generella uppsägningsreglerna för bemanningsanställda: Om du varit anställd mindre än två år har både du och arbetsgivaren en månads uppsägningstid. Efter två år har du två månaders uppsägningstid, oavsett hur mycket längre du jobbat. Arbetsgivarens uppsägningstid däremot, den ökar enligt följande tabell:

2 år till 4 år 2 månader
4 år till 6 år 3 månader
6 år till 8 år 4 månader
8 år till 10 år 5 månader
10 år och mer 6 månader

7. Extra förmåner

På ditt kontrakt kan extra förmåner anges. Du har också möjlighet att ta upp extra förmåner som till exempel tjänstebil och ytterligare semesterdagar när du förhandlar om din lön och anställningsvillkor.

Senast ändrad 25 april 2024