I fredags överlämnades utredningen ”Handlingsoffentlighet och handlingar som inhämtas genom straffprocessuella tvångsmedel” (SOU 2024:79) till justitieminister Gunnar Strömmer. I utredningen föreslås en förändring av tryckfrihetsförordningen som innebär att innehållet i datorer och andra elektroniska informationsbärare som tas i beslag inte längre kommer att vara allmänna handlingar.
– Det här en stor och på ett principiellt plan mycket problematisk förändring av den grundlagsskyddade handlingsoffentligheten, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.
Viktigt att kunna granska
Förändringen innebär att medias och allmänhetens insyn begränsas till de uppgifter i en beslagtagen informationsbärare som polisen har bedömt ska tillföras utredningen. Om polisen tar del av information i en dator, men inte tillför informationen till utredningen blir den däremot inte allmän handling.
– Att det finns insyn i det material som polisen har till sitt förfogande är en rättssäkerhetsgaranti. Det är viktigt för att det ska vara möjligt att granska polisen och till exempel upptäcka om polisen underhåller bevis, säger Ulrika Hyllert.
Förändringen motiveras bland annat med att behovet av att skydda den personliga integriteten hos den vars dator, exempelvis, blivit beslagtagen.
– Det finns stora möjligheter att sekretessbelägga uppgifter om enskilda. Att helt undanta visst material från offentlighetsprincipen genom att göra undantag i grundlagen är inte motiverat. Det öppnar också upp för andra liknande undantag i framtiden, säger Ulrika Hyllert.
Utredningen finns att ta del av här.