– Vi är kritiska till förslaget av flera olika anledningar. Inte minst eftersom begreppet ”Sveriges säkerhet” är vitt och riskerar att leda till godtyckliga bedömningar, vilket i sin tur leder till ett stort ingrepp i vår yttrande-, mötes- och demonstrationsfrihet, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.
Utredningens förslag innebär att det inte ska tas någon hänsyn till innehållet eller budskapet som förs fram vid sammankomsten. Det är enligt Journalistförbundet bra eftersom ett sådant förslag skulle innebära en oproportionerlig inskränkning av yttrande- mötes- och demonstrationsfriheten. Nackdelen med att det inte tas någon hänsyn till innehållet är att det riskerar att träffa även demonstrationer som hålls för att uppmärksamma frågor som i Sverige är okontroversiella.
– Det finns många sådana frågor som vi i Sverige tycker är självklara, till exempel att stå upp för kvinnors rättigheter, men som i andra länder kan vara kontroversiella. Jag ifrågasätter inte att det finns situationer där den vida, svenska, yttrandefriheten ställer till problem internationellt på ett sätt som påverkar Sveriges säkerhet. Huruvida ett yttrande eller en åsikt retar upp andra länders regeringar är dock inte ett bra mått på hur stora möjligheter vi i Sverige ska ha att samlas till gemensamma protester, säger Ulrika Hyllert.
Begränsad tillgång till alla uppgifter
Polisens beslut ska bland annat kunna fattas utifrån bedömningar från Säkerhetspolisen och Utrikesdepartementet. Polisen kommer dock inte ha tillgång till alla uppgifter som dessa bedömningar grundar sig på.
– Vi ser en uppenbar risk för att Säkerhetspolisens och Utrikesdepartementets bedömningar kommer att vara avgörande för polisen. Det innebär i praktiken att den enskildes intressen i form av yttrande- mötes- och demonstrationsfrihet inte kommer att tillmätas så stor betydelse som det borde, säger Ulrika Hyllert.
Försvårar journalistisk bevakning
Utredningen föreslår också att insynen i ärenden där polisen inhämtat uppgifter från Säkerhetspolisen eller Utrikesdepartementet ska vara kraftigt begränsad. I vissa fall ska det till och med vara möjligt att utelämna motiveringar av beslut.
– Det kommer kraftigt att försämra journalisters möjlighet att bevaka den typen av ärenden. Att den som ansökt om tillståndet får reda på motiveringen till beslutet är också viktigt för att värna rättssäkerheten och ytterst förtroendet för polisen, rättsstaten och demokratin, säger Ulrika Hyllert.
Risk att fackförbund påverkas
Mötesfriheten- och demonstrationsfriheten är en av grundbultarna i den fackliga verksamheten. Som fackförbund ser Journalistförbundet stora problem med förslagets utformning. Även om fackföreningsrörelsen främst driver frågor kopplade till svensk arbetsmarknad, finns det risk att fackförbund påverkas av förslaget.
– Journalistförbundet har ett starkt engagemang i yrkesfrågor och internationella frågor. Det är inte uteslutet att vi eller något annat förbund skulle kunna engagera medlemmar i en fråga som är känslig ur säkerhetssynpunkt och som riskerar att omfattas av bestämmelserna, säger Ulrika Hyllert.
Öppnar för fler icke tillståndsgivna demonstrationer
I sitt remissvar lyfter Journalistförbundet också risken för att förslaget blir kontraproduktivt och leder till fler icke tillståndsgivna demonstrationer. Det går enligt svensk rätt inte att upplösa en allmän sammankomst enbart på grund av att det saknas tillstånd för sammankomsten. Om ingen ansökt om tillstånd för manifestationen har polisen inte anledning att inhämta uppgifter från Säkerhetspolisen och Utrikesdepartementet om vilka potentiella hot mot Sveriges säkerhet som finns kopplade till sammankomsten. Det kommer då att saknas underlag för ett beslut om att upplösa den icke tillståndsgivna sammankomsten på grund av att den utgör ett hot mot Sveriges säkerhet. Enligt Journalistförbundet finns det många fördelar med att tillståndskravet respekteras. Förutom att det leder till en förutsägbarhet för polisen bidrar det också till att säkerheten för deltagarna i sammankomsten kan tryggas.
Inskränkningar för utländska medborgare
Utredningen innehåller också ett förslag om att begränsa möjligheten för personer som inte är svenska medborgare att arrangera, men också delta i demonstrationer. Utredningens förslag tar sikte på personer som inte har fått sitt fall prövat av domstol utan endast myndighet, i de här fallet Migrationsverket. Det handlar inte heller om personer som är misstänkta för brott, även om bedömningen i enskilda fall kan grundas på uppgifter om brottslighet. Enligt Journalistförbundet innebär förslaget en mycket långtgående inskränkning yttrande- mötes- och demonstrationsfriheten för personer som inte är svenska medborgare. Journalistförbundet anser inte att förslaget lever uppfyller de krav som uppställs i Europakonventionen avseende proportionalitet.