Foto: Journalistförbundet

Kritik mot förslag om ökad makt för regeringen 

Publicerad 23 april 2024

Utredningen ”Stärkt konstitutionell beredskap” föreslår en rad förändringar i grundlagen i syfte att regeringen enklare och snabbare ska kunna ändra lagar vid kris eller krig. Journalistförbundet avstyrker i sitt remissyttrande flera av förslagen som handlar om att regeringen själv får mandat att avgöra när regeringen ska få utökade befogenheter.

I remissvaret skriver förbundet:
 
”Fördelen med att öppna upp grundlagen för en snabbare lagstiftningsprocess är att regeringen snabbt kan sätta in de åtgärder som enligt regeringen är bäst. Mot det måste ställas de negativa aspekter som finns med en sådan grundlagsändring. Dels risken för att en auktoritär regeringen missbrukar möjligheten i syfte att genomföra förändringar som inte har stöd i riksdagen, dels risken för att regeringen genom vanlig lag inskränker grundläggande fri- och rättigheter, som yttrandefriheten.
 
Detta i kombination med den närmast totala bristen på insyn i beredningsprocessen hos regeringen gör att Journalistförbundet inte kan ställa sig bakom förslagen i utredningen som innebär att regeringen ges befogenheter att utan tydligt mandat från riksdagen meddela föreskrifter på det obligatoriska lagområdet.”
 
Utredningen innehåller också förslag om att det ska bli lättare för riksdagen att sammanträda på annan ort och digitalt. Huvudregeln är att riksdagens sammanträden är offentliga. Att det finns möjlighet att följa sammanträdena på plats är viktigt för så väl media som allmänhet, inte minst för att kunna verifiera vad som sägs vid sammanträdena. Enligt Journalistförbundet är detta en aspekt som måste beaktas inom ramen för det fortsatta lagstiftningsarbetet.
 
Läs hela remissvaret här. 
 
Läs utredningens förslag. 

Senast ändrad 23 april 2024