Hitta boende i Stockholm

I början av karriären kan man behöva flytta för att få jobb. Och går lasset till en större stad som Stockholm kan det vara minst lika svårt att få bostad som att få ett jobb. Men de finns där, både bostäderna och jobben. Missa inte vår kommunikatör Saras tipslista!

Efter journalistutbildningen var det först lite knackigt med jobb men efter ett tag lossnade det. Jag tog körkort i all hast och så fick jag till slut jobb på lokaltidning. Vikariekarusellen var i gång. Jag åkte med och flyttade runt mellan olika små städer – några månaders jobb här, ett halvår där.

Jag tröttnade och bestämde mig för att om jag skulle flytta runt, då skulle jag i alla fall göra det i en och samma stad. I Stockholm fanns det flest journalistjobb så jag lämnade mitt inneboenderum hos läkarstudenterna (som hade droppställning med sprit i baren i vardagsrummet och akvarium i tv:n). Fick jobb på en kvällstidning men boende var det värre med.

I början av min tid i Stockholm tjuvbodde jag hos mina gamla klasskompisar från journalistutbildningen, på en tältsäng bakom soffan i finrummet. De hyrde ett hus av en äldre dam som var bortrest. Dock bodde hennes vuxne son kvar i källaren, och verkade föra ett minst sagt skumt leverne. Som tur var såg vi inte så mycket av honom.

Min tillvaro blev också rätt skum. På kvällstidningen hade jag nattskift och åkte taxi hem på småtimmarna, sedan var jag tvungen att smyga in genom altandörren för att inte bli upptäckt av skumma sonen.

Jag var tvungen att smyga in genom altandörren för att inte bli upptäckt av skumma sonen.

Därefter har en kavalkad av mer eller mindre skumma boenden passerat revy. Precis som journalistjobben. Men jo, jag la vantarna på ett fast jobb till slut – och ett förstahandskontrakt. Vad som kom först? Det fasta jobbet. De finns där ute.

Att hitta ett boende är, som vi alla vet, nyckeln till att komma i gång med livet i Stockholm. Här nedan kommer några personligt vinklade tips från mig till alla som funderar på att flytta hit, eller redan är här – kanske bakom en annan soffa, med någon annan typ av skum tillvaro …

  • Inventera dina kontakter. Det behöver inte bara vara folk i Stockholm som har de rätta kontaktvägarna. Personer i din gamla hemstad kan faktiskt också ha trådar att dra i. Mitt förstahandskontrakt fick jag till exempel genom att en gammal klasskompis pappa ”la in ett gott ord” hos några privata värdar som han hade haft uppdrag hos. Det hade en ju aldrig trott skulle funka, men jovisst.
     
  • Intranät. Alla du känner som har ett jobb, kolla om de har ett intranät där de kan lägga ut en efterlysning om boende. Då går de också automatiskt i god för att du är en bra person och hyresgäst.
     
  • Anslagstavlor. Det skadar inte att åka runt till mataffärer i områden som du vill bo i och sätta upp trevliga lappar på anslagstavlorna vid dörren. På bibliotek kan det också finnas anslagstavlor för allmänheten.
     
  • Annonser. När folk lägger ut en uthyres-annons blir de fullkomligen dränkta i svar. Du måste vara en av de som svarar först samt ha en extremt bra mejltext, med kontaktuppgifter till dig själv och dina referenser. Och om du verkligen vill ha lägenheten eller rummet så tar du det precis som det är. Krav kan du börja ställa när kontraktet är påskrivet. Lägg ut en egen önskas hyra-annons också, för det är många som drar sig för att lägga ut egna annonser och tycker det är bra att kunna titta runt lite själva på de som söker.
     
  • Bostadsförmedlingar. Du kan betala för en bostadsförmedlings tjänster, gärna i god tid innan du flyttar. Det var så jag och min kompis gjorde när vi fick hyra ett jättemysigt radhus en sommar, med trädgård och nära till en fin badplats.
     
  • Bekantas bostäder. Tänk att det inte är fler som delar med sig av sitt boende i Stockholm! Jag har själv skaffat en inneboende rätt nyligen, och jag är så nöjd. Det finns så många fördelar med att bo med andra, om man bara hittar rätt person så är det bra mycket bättre än att bo själv. Och billigare. Så spana runt, kanske finns det någon i ditt nätverk som skulle kunna tänka sig att bo ihop.
     
  • Privata värdar. Det finns jättemånga privata hyresvärdar i Stockholm, och du kan kontakta dem alla och berätta att du är intresserad av att bli deras hyresgäst. Har du tur har någon lagt ut en uppdaterad lista över värdarna och deras kontaktuppgifter på nätet …
     
  • Bostadskö. Ja det är lika bra du ställer dig i kö så fort som möjligt, men räkna med att du kan hinna få gråa hår innan du ens kommer i närheten av ett förstahandskontrakt. Ibland förmedlas dock korttidskontrakt, som man inte behöver ha lika lång kötid för att få.
     
  • Facebook. Det finns många bostadsgrupper på Facebook att hålla koll på, gå med i dem. Och gör ett eget inlägg om att du söker bostad, som du uppmanar dina vänner att sprida. Kom ihåg att använda en bild, så att inlägget syns mer, och göra inlägget offentligt så att även de som inte är dina vänner kan se det.

Text: Sara Carlsson

Senast ändrad 15 februari 2024