Risk för minskad mediefrihet med DCA-avtalet

Publicerad 26 mars 2024

Sverige har idag ett starkt grundlagsskydd för mediefriheten. Men DCA-avtalet (Defence Cooperation Agreement) mellan Sverige och USA ger den amerikanska militären jurisdiktion på svensk mark. Regeringen behöver utreda riskerna djupare. 

Journalistförbundet har tagit del av förslagen i utredningen ”Avtal om försvarssamarbete med Amerikas förenta stater” (Ds 2024:2). Avtalet innehåller en lång rad villkor om vad som ska gälla amerikansk militär på svensk mark. Det handlar om allt från regler om körkort och cigaretter till bestämmelser om jurisdiktion och posthantering. Journalistförbundets remissvar behandlar bara frågor i avtalet som kan komma att påverka journalisters möjligheter att bevaka försvarssamarbetet och andra frågor av betydelse för journalisters yrkesutövning.

USA har primär jurisdiktion

Utgångspunkten för den straffrättsliga jurisdiktionen i DCA-avtalet är att USA har den primära jurisdiktionen. I utredningen behandlas bara en grundlagsfråga i sammanhanget. Det handlar om möjligheten för USA att utdöma och verkställa dödsstraff. Den möjligheten försöker Sverige begränsa genom de olika avtalen med USA inom ramen för Nato-samarbetet.

Viktig analys saknas

Journalistförbundet anser att det i utredningen saknas en analys av vilka andra grundlagsskyddade rättigheter som kan komma i konflikt med USA:s primära jurisdiktion enligt avtalet. Det gäller inte minst på det medierättsliga området där Sverige har ett mer långtgående grundlagsskydd för mediefriheten. Enligt Journalistförbundet bör denna typ av frågor analyseras djupare.

Rätt använda våld

Enligt utredningens förslag ska amerikansk militärpolis ges rätt att använda våld även utanför de amerikanska militäranläggningarna med stöd av polislagen. Enligt Journalistförbundet har de risker som kan uppstå med den nya ordningen inte beaktats. För det fall att regeringen trots allt väljer att gå vidare med ändringarna i polislagen måste det förtydligas hur grundläggande principer som anskaffarfrihet och beslagsförbud förhåller sig till de nya bestämmelserna.

Mer tydlighet om skyddsobjekt

I utredningen föreslås att områden där en amerikansk styrka bedriver militär verksamhet ska kunna beslutas vara skyddsobjekt. Enligt skyddslagen ska upplysning om beslutet om skyddsobjekt lämnas genom tydlig skyltning eller på annat sätt. Med hänsyn till att beslut om skyddsobjekt innebär en inskränkning av den grundlagsskyddade anskaffarfriheten är det av yttersta vikt att det tydligt informeras om att en viss byggnad eller anläggning är skyddsobjekt. Journalistförbundet förutsätter att det även gäller enligt de nya bestämmelserna som föreslås. Detta bör förtydligas i det fortsatta arbetet med implementeringen av DCA-avtalet.

Viktigt upprätthålla beslagsförbudet

Enligt Journalistförbundet bör militär personal ur en utländsk styrka som anlitas för bevakning av skyddsobjekt inte undantas från straffbestämmelsen om tjänstefel enligt 20 kapitlet, 1 § brottsbalken, på det sätt som föreslås i utredningen. Att det går att utkräva ansvar även av militär personal ur en utländsk styrka i Sverige är enligt Journalistförbundet viktigt för att säkerställa att grundläggande svenska rättsliga principer som till exempel beslagsförbudet kan upprätthållas.

Senast ändrad 24 april 2024