Gör en insats på Pressfrihetens Dag

Publicerad 3 maj 2024

I dag är det Pressfrihetens Dag. Även om det är ett ämne som kanske kan kännas abstrakt och långt borta från din egen journalistiska vardag berör det oss alla. Och det finns saker som du och alla andra kan göra redan i dag.

1. Få koll på läget med vår podd

Nyligen släppte Journalistförbundet ett avsnitt av Journalistpodden enbart ägnad åt frågan om yttrandefrihet. Lyssna när förbundsordförande Ulrika Hyllert och juristen Tove Carlén redogör för utvecklingen i omvärlden. De ser ljusglimtar, men också hot från bland annat aktuella förslag på ny lagstiftning som kan försämra yttrandefriheten, öppenheten och pressfriheten. Här hittar du podden

 

2. Lär dig mer om de verktyg som finns

Även om du ägnar dig åt ämnen eller arbetsuppgifter där du sällan behöver tänka på meddelarskydd eller hur man överklagar beslut om utlämning av dokument, så vet man aldrig när det behövs. Därför är det bra om alla våra medlemmar känner till den hjälp man kan få från förbundet och de verktyg vi har. Här på vår hemsida har vi bland annat lagt upp guider på hur du ska göra och vilka regler som gäller när du begär ut handlingar. Och du har väl inte missat att vi har tagit fram information om meddelarskydd på åtta olika språk?

 

3. Betala för journalistik

En viktig del av pressfriheten är att det finns en mångfald av medieröster att välja på. Ju fler tidningar, radiostationer och tv-kanaler det finns desto större blir allsidigheten och desto fler perspektiv får ta plats. Men journalistik är inte gratis. Så i dag kan du bidra till mångfalden genom att teckna en prenumeration, köpa en tidning, betala för en podd eller på annat sätt ge ekonomiskt stöd till någon av de många redaktioner som finns.

 

4. Stöd vår insamling till Ukraina

Pressfriheten är bland det första som hotas när ett krig bryter ut. Så även under Rysslands invasion av Ukraina. Därför har Journalistförbundet under mer än två år samlat in medel till de två journalistförbunden i Ukraina, NUJU och IMTUU, och Europeiska Journalistfederationens EFJ:s arbete. Insamlade pengar har använts till skyddsutrustning, powerbanks och kommunikationsutrustning. Bidra du också! Du hittar mer info här

Senast ändrad 3 maj 2024