Foto: Plattform/Johnér

Maxa lönesamtalet med våra bästa tips

Publicerad 11 mars 2025

Lönesamtalet är tillfället när du verkligen får chans att tala för dig själv, så se till att ta tillvara på det. Läs på och förbered dig väl! Här är några tips på vägen.

Bara för medlemmar: Lönestatistik

Om du är anställd på ett medieföretag som har kollektivavtal med Journalistförbundet så ska din arbetsgivare, tillsammans med fackklubben, följa vår partsgemensamma löneprocess. De fackliga representanterna på din redaktion kan bidra med avgörande information samt representerar dig i de årliga löneförhandlingarna. Detta hjälper dig en god bit på vägen. Men! Det är viktigt att du själv har koll, och att du kommunicerar med både arbetsgivaren och fackklubben angående faktorer som kan ge dig fördelar under förhandlingarna.

Öppen lönelista
Foto: Plattform/Johnér

Öppen lönelista

Många arbetsplatsklubbar har en öppen lönelista där medlemmar som delar med sig av sina löneuppgifter också får se hur andra medlemmar på listan ligger till lönemässigt. Innan du sätter dig i lönesamtalet är det därför klokt att kolla hur du ligger till. Informationen kan du förhoppningsvis använda för att motivera varför just du bör ha en högre lön.

Inte medlem? Ansök här!
pepp_kollega_sca32971
Foto: Phia Bergdahl/Scandinav/Johnér

Förbered dig

Läs igenom anteckningar från mål- och utvecklingssamtalet där du och din chef kommit överens om de saker som just du ska fokusera på under den här löneperioden. Har du inte egna anteckningar kan det finnas en sammanfattning i hr-systemet eller i ett mejl från din lönesättande chef. Sammanställ också dina goda prestationer från den period som ska utvärderas i lönesamtalet, det vill säga 1 april 2024 till 31 mars 2025. Du kan även be en kollega peppa dig och hjälpa till med att lyfta dina goda egenskaper och kompetenser.

Lönesamtal: Håller du måttet?
Foto: Plattform/Johnér

Kriterier, kriterier, kriterier

Arbetsgivaren och klubben ska ha kommit överens om lönekriterier, det vill säga de egenskaper, resultat och kompetenser som arbetsgivaren vill premiera. Ibland gäller kriterier en större grupp, exempelvis alla journalister, ibland en mindre definierad grupp som redigerare, reportrar eller webbredaktörer. Läs på vilka kriterier som gäller dig och se till att lönesamtalet handlar om dina prestationer i förhållande till de kriterierna, inte om andra saker (eftersom andra saker i detta fall inte ger dig bättre lön).  

Siffror är svåra att snacka bort
Foto: Per Dahl/Johnér

Siffror svåra att snacka bort

I den mån lönekriterierna innefattar punkter som kan kvantifieras så se till att ha med dig statistik över det till lönesamtalet. Inom kommersiella medier är det exempelvis vanligt att premiera det som leder till konverteringar (betalande prenumeranter). Det är också vanligt att statistiken över vilka artiklar som lett till detta finns i system som du som anställd har tillgång till. Använd dig av den statistiken då det är svårt för arbetsgivaren att snacka bort den.

Be chefen vara konkret
Foto: Plattform/Johnér

Be chefen att konkretisera

Om din chef inte anser att du levt upp till dina personliga mål och/eller lönekriterierna, se då till att hen förtydligar vad du behöver göra för att nå dit till nästa år. I löneavtalet står det tydligt att ”den nya lönen ska kunna motiveras av chefen”. Kan inte chefen konkretisera hur du ska förbättra dig under själva samtalet så kräv att få ett nytt samtal eller att det förtydligas i mejl.

Kommunicera med fackklubben om hur lönesamtalet gick
Foto: Maskot/johnér

Hör av dig till klubben

Återkoppla till den lokala klubben eller sektionen om hur lönesamtalet gick och vad som sades. Det är klubben som förhandlar i lönerevisionen med arbetsgivaren och där är all information av vikt.

Senast ändrad 12 mars 2025