Foto: Camilo Lozano T

Lotten Collin tilldelas Tom Alandhs berättarpris

Publicerad 7 maj 2024

Journalisten Lotten Collin tilldelas Tom Alandhs berättarpris 2024. Priset och en prissumma på 25 000 kronor går årligen till en journalist för berättande journalistik inom text, radio och tv.

Tom Alandhs berättarpris delas sedan 2021 ut, i ett samarbete med Journalistförbundet. Valet av vinnare görs av en självständig jury, bestående av Tom Alandh, Heleen Rebel, Inger Ramqvist och Lars Säfström. En jury som i år valt Lotten Collin, journalist på Sveriges Radio, som prisets mottagare 2024. 

I juryns motivering står det: 

”Aldrig att man vill stänga av Lotten Collin. I stället höjer man ljudet för att inte missa ett enda ord, för att få veta hur det går. Och hennes röst är sval och precis, och hennes allvar lika stort som hennes medkänsla. Och när hon berättar är man alltid på resa. 

Inget land ligger för långt borta, inget är för farligt. Ingen konflikt för svår, ingen människa för obetydlig för att möta.  Och man är med mitt i storstadens slum eller i Amazonas skövlade regnskogar. Eller tillsammans med kvinnors kamp i Colombia eller hos farfars trotjänarinna på Östermalm. Och i detaljerna skapas bilder man aldrig sett men ändå aldrig glömmer. 

Tillsammans med Lotten Collin blir också vårt land lättare att förstå.”

Delas ut 10 juni i Stockholm

Priset kommer att delas ut den 10 juni 2024 vid en ceremoni på Stadshuskällaren i Stockholm. 

Tidigare års vinnare

Senast ändrad 7 maj 2024