Foto: Journalistförbundet

Viktiga framtidsfrågor för medlemmar 

Publicerad 30 april 2024

Visstidsanställdas villkor, frilansmedlemmars förutsättningar, yttrandefrihet, kollektivavtal och arbetet för högre löner och arvoden är viktiga framtidsfrågor för förbundets medlemmar. Det visar Journalistförbundets stora medlemsundersökning hösten 2023. 

Journalistförbundets styrelse och kansli har under hösten 2023 och våren 2024 tagit del av resultatet från den medlemsundersökning som genomfördes september 2023. Resultatet från medlemsundersökningen är ett viktigt underlag inför förbundets kongress våren 2025 där arbetet för de kommande åren ska fastställas. Samt för förbundskansliets verksamhetsplanering. 

Fortsatt högt betyg

Det är företaget Verian, tidigare Kantar Sifo, som genomfört förbundets fyra senaste medlemsundersökningar. År 2013, 2016, 2020 och 2023. 
 
Resultatet från undersökningen i september 2023 visar att förbundets relationsindex fortsatt är på en hög nivå. +59 på en skala från -65 till +125. Relationsindex är en sammanställning av övergripande betyg, medlemmars rekommendation till andra, lojalitet, användbarhet och upplevd nytta. 
 
Enligt Verian visar medlemsundersökningen att Journalistförbundets relationsindex sedan 2020 återhämtat sig till en stabil nivå. År 2016 var förbundets relationsindex nere på +48 för att till 2020 stiga till +60. 
 
”Relationen till medlemmarna är stabil på relativt höga nivåer. Relationen verkar inte ha påverkats av turbulenta år inom förbundet och inte heller av branschens utmaningar. Flera ökningar mellan 2016 och 2020 håller i sig i 2023 års undersökning. En förklaring till det är att medlemmarnas samlade kontakt med förbundet har ökat”, skriver Verian i den sammanfattning av de slutsatser de gjort av medlemsundersökningen. 
 
Områdena där andelen ”utomordentligt bra” och ”mycket bra” är som störst rör Journalistförbundets arbete med tryck- och yttrandefrihet, yrkesetik, stipendier, upphovsrätt och kollektivavtal.

Växande gap mellan tillsvidare- och visstidsanställda

Områdena där andelen ”acceptabelt” och ”dåligt” är som störst rör Journalistförbundets arbete med anställningstrygghet, lön och arvode, förtroendevalda, synlighet i debatten och värdet för medlemsavgiften.
 
I sin sammanfattning av medlemsundersökningen skriver Verian att det finns ett ”växande gap mellan tillsvidare- och visstidsanställda. Tillsvidareanställdas index stiger svagt mellan 2020 och 2023, medan övriga anställningsgrupper minskar, i synnerhet visstidsanställda”.

Många yngre medlemmar vill engagera sig

Viljan att engagera sig i förbundet är fortsatt stort. Totalt bland samtliga svarande är det 12 procent som uppger att de är passiva medlemmar idag men vill engagera sig mer. I åldersgruppen 18–29 år är viljan till ökat engagemang som högst. 27 procent i den åldersgruppen uppger att de är passiva medlemmar idag men vill engagera sig mer.

Stort intresse för fråga om kongressen 2025

I medlemsundersökningen ställdes en särskild fråga inför förbundets kongress som äger rum nästa vår:

  • Vart fjärde år genomför Journalistförbundet sin kongress, som är förbundets högsta beslutande organ. Våren 2025 är det dags igen. Vilka frågor vill du att Journalistförbundet ska fokusera på?

Drygt 1100 medlemmar tog sig tid att skriva ett frisvar. Två teman är tydligare än andra:

  • Löne- och arvodesfrågor
  • Arbets- och anställningsvillkor

Samtliga frisvar har omhändertagits och gåtts igenom inför förbundets arbete med kongressen våren 2025. Frågor som rör avtalsrörelsen 2025 kommer gå att hantera redan på förbundets avtalskonferens hösten 2024.

Om undersökningen

Journalistförbundet medlemsundersökning genomfördes under tidsperioden 18 september – 9 oktober 2023. Totalt besvarade 2930 medlemmar undersökningen som skickats ut via mejl, vilket motsvarar 28 procent svarsfrekvens. I medlemsundersökningen 2020 var svarsfrekvensen 24 procent.

Senast ändrad 30 april 2024